top of page

Çalışan da Memnun, Yönetici de.



Kendisine herhangi bir plan veya kılavuz verilmeyen bir marangozun çok önemli bir müşteri için çok özel bir ev inşa etmek üzere görevlendirildiğini düşünün, sonuç ne olur sizce?


Tam bir fiyasko!


Bu tür bir durumda başarısızlık kaçınılmazdır.


Liderler de, ekiplerinin beklentilerini net olarak ifade edemediklerinde benzer durumu yaÅŸarlar.


Gallup tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çalışanların sadece yarısı işyerinden beklentilerinin ne olduğunu biliyor. Çalışanların %20'si ise hedeflerine ulaşmak için ne yapmaları gerektiğini bilmiyor.


Net beklentiler belirlemek, kaliteli bir çalışma ortamı ve sorumluluk kültürü oluşturmak için gerekli bir temel yönetim becerisidir.


Roller ve beklentilerle ilgili belirsizlik, düşük performansa, yüksek strese ve işten ayrılmalara yol açar.


Bu nedenle, yöneticilerin ekipleri için net beklentiler sağlama alışkanlığı geliştirmeleri oldukça önemlidir.


Liderlik, yılda birkaç kez yapılan bir performans değerlendirmesi veya işler kötüye gittiğinde ekipte yapılan bir check-in gibi düşünülmemelidir.


Liderlik, ekibiniz ve her bir ekip üyesini tek tek yönetmenizi gerektiren sürekli bir çabadır; çalışanlarınızı ve ekibinizi düşünmeyi ne zaman bırakırsınız işte o zaman sizin için lider olmayı bırakmanın zamanı gelmiştir. Çünkü ekibinizin nereye gittiklerini bilmeye ve yönlendirmenize her zaman ihtiyacı vardır.


Bunun için de belirli periyotlarda yapılan ve aşağıdaki sorular gibi soruların sorularak yanıtlarının alındığı aktif ve samimi diyalogların güven ve saygı içerisinde gerçekleştiği ekip ve birebir toplantılara ihtiyaç vardır.


Toplantılarda liderin yönlendirdiği sorularla birlikte ekip üyesinin de soru sormaya teşvik edilmesi önemlidir.


Aşağıdaki sorular uygun eylemleri ve davranışları yönlendirecek konuşmayı şekillendirmede oldukça fayda sağlar. Sorulara verilecek yanıtlar, iş ile ilgili doğru önceliklerin ele alınıp alınmadığının ve doğru hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığının anlaşılmasına yardımcı olacaktır.



Kaynak: Wayne Nelsen


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Scarf

bottom of page