top of page

Scarf

Güncelleme tarihi: 18 Haz 2022


Geçenlerde bir arkadaşımla konuşuyordum, dedi ki "Yeni iş yerimde tek bir kişiyle bile fiziksel olarak tanışmadım, onlarla sadece görüntülü aramalarda tanışıp görüştük". Bu konudan yakın zamanda başka bir arkadaşıma bahsettiğimde ise şöyle cevap verdi: "Ekibimdeki en iyi kişi Londra'da yaşıyor ve onunla hiç tanışmadım, büyük ihtimalle de asla karşılaşmayacağım, ama aramızda bir bağ var ve bu gerçekten mümkün".

Hiç karşılaşmamış olmak ama yine de bağ kurabilmek mümkün olabilir mi? Aslına bakarsanız bu durumun arkasında biraz bilim olduğunu söylemeliyim. Peki nasıl olur bu? Asla aynı odada olmadıkları halde ekibinizin bağ kurmasına yardımcı olmanın en iyi yolu nedir?

Bu yol en başta insanların kendileri olmalarına izin vermekten geçiyor. Bir ekip oluşturmak bir "aktivite" değil, tekrarlanan bir dizi eylemden daha fazlasıdır. Bunu bir kurum kültürü oluşturacak şekilde düşünüp "günlük ortak alışkanlıklar düzenleyerek" gerçekleştirebilmek mümkün. İnsanların kişiliklerinin ve ilgi alanlarının öne çıkması için bir yol geliştirmeniz gerekir. Yöneticilerin ekip toplantılarına 10-15 dakika daha erken katıldığı, her hafta bir ekip üyesinin kendi hayatından üç fotoğraf paylaştığı ve kendisi için bu fotoğrafların neden önemli olduğuna dair konuşmaların yapıldığı toplantılar gibi pek çok aktivite düzenlenebilir.

İnsanlar birbirlerini görevlerin ötesinde bir düzeyde tanımaya ihtiyaç duyarlar ve bu biraz zaman alır, ancak bu şekilde bir ekip bağı kurmaya yardımcı olursunuz.

İnsanları neyin motive ettiğini hatırlayın, “PARA” dediğinizi duyar gibiyim. Aslında, bu da bir cevap. Ancak gerçekte, bunun en iyi cevabı, insanın sosyal durumlardaki davranışlarına etki eden alanlardır. Bunlar; 1-Statü (Status), 2-Kesinlik (Certainity), 3-Otonomi (Autonomy) 4-İlişki (Relatedness), 5-Adalet (Fairness)'tir.

2008'de David Rock tarafından ortaya atılan SCARF modeli, beynimizin davranışlarımızı belirli durumlarda nasıl etkilediğini açıklamaya dayanıyor.

SCARF modelinde tanımlanan her bir alan, ister yerinde ister dağınık olsun, motivasyonu ve bağlılığı yüksek, mutlu, işlevsel ekipler oluşturmak için önemlidir.

David Rock, geçenlerde “radikal şeffaflık” fikri üzerine bir Bloomberg QuickTake videosu yayınladı (izlemeniz için linkini aşağıya bırakıyorum).

Videoda, COVID döneminde uygulanan SCARF yöntemleri sayesinde çalışanların kendilerine ait zamanlar üzerinde daha fazla kontrolünün olduğu (otonomi) ve yöneticilerin de böyle bir dönemde genellikle neler olduğu konusunda şeffaf davrandıkları (kesinlik, adalet) anlatılıyor.

Ve sonuç..

COVID döneminin işlerin belirsizliği açısından kesinlikle olumsuz yönleri olmasına rağmen, uygulanan SCARF yöntemi sayesinde birçok insan işinden daha çok keyif aldı.

Çalışanlarınıza sürekli olarak “SCARF” uygular, otonomi, adalet ve diğer alanlara daha fazla önem verirseniz, onların konumdan bağımsız olarak, güvenilir, üretken bir ekip haline geldiklerini göreceksiniz.

https://lnkd.in/dY6yazVj #scarf #liderlik #ekip #covid19

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page