top of page

Liderlik Stilleri

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2022


İş yerinizde gerçekten etkili bir lider misiniz?

Geçenlerde bir arkadaşım bana telefon etti. Annesi kalp hastasıydı ve şu sıralar oldukça sıkıntılı bir dönem geçiriyordu, bir yandan annesine bakıyor bir yandan da önemli bir projeyi yetiştirmesi için yöneticisi kendisine artan bir baskı yapıyordu. Yöneticisinin sadece iş odaklı olduğunu ve kendisiyle iş dışında herhangi bir konuda iletişimde olmadığı için çok kırgın ve üzgün olduğunu söyledi.

Yaşayan bir organizma gibi liderlik kavram ve içeriği de gün geçtikçe evriliyor.

Yanlış liderlikler, düşük motivasyona, verimin düşmesine, ekip içi uyumsuzluğa ve çalışan sirkülasyonuna neden oluyor. Hem lokal hem de uzaktan çalışanların olduğu bir iş yerinde sempatik ve iletişimi güçlü liderlerin bulunması oldukça kıymetli. Özellikle bir yöneticinin liderlik tarzı, uzaktan çalışan bir çalışanın bağlılığını önemli ölçüde etkiliyor.

İşinizde kullanabileceğiniz pek çok liderlik stili vardır. Bunlardan en popüler olanları, iş odaklı ve çalışan odaklı liderlik şekilleridir.

İş odaklı lider, sadece kendine odaklı bir liderdir. İşlerin tamamlanmasına ve genel başarıya odaklanır. Bu tür bir lider, işlerin belli zaman çerçevesinde tamamlanmasını önemserken çalışanlar ile iyi bir ilişki kurmayı da umursamaz.

İş odaklı bir lider, çalışanlara uzaktan kumandalı robot gibi sürekli komut vererek nereye gideceğini, nerede duracağını veya ne yapacağını belirler. Çalışanın tespit ettiği soruna yönelik geliştirdiği çözümü kabul etmez ve kendi öngördüğü şekilde hareket etmesini ister.

Çalışanı sürekli kontrol etme güdüsü, aşırı ve gereksiz geri besleme talepleri ve düzeltici talimatlar verme gereği hissi, aslında lideri gereksiz detayda boğulmasına, kendi seviyesindeki işlere odaklanamasına neden olurken çalışan için ise, çözüm üretmeme isteksizliğine daha sonra da "nasıl olsa bana ne yapacağım söyleniyor" yaklaşımı yaratacağından üretme arzusunun törpülenmesine neden olur.

Çalışanlar hedeflerine ulaşmak için takdir edilmediklerini ve daha az motive olduklarını hissederler; ve SONUÇ: Firma zarar görür.

Çalışan odaklı bir lider ise, çalışanlarla kalıcı ilişkiler kurarak genel başarı yaratmaya odaklanır, çalışanları sürekli dinler, takdir eder, yeterince motive olduklarını hissettikleri bir ortam yaratmak için çalışanları yakından tanıma ve ekip oluşturma alıştırmaları gibi ilişki kurma tekniklerini kullanır.

Çalışanların liderlerine güvendiği ve işletmeye ve iş arkadaşlarına bağlılık hissettiği bir iş yeri ortamı yaratır; ve SONUÇ: Verimlilik artar.

Peki siz hangi liderlik stilini uyguluyorsunuz?

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Scarf

bottom of page