top of page

Uzaktan Çalışma

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2022


Covid 19 uzaktan çalışmayı artık zorunlu hale getirirken, pek çok şirket departman özelinde hibrit veya uzaktan çalışmaya kalıcı olarak geçtiğini duyuruyor.

Ancak uzaktan çalışmanın temellerini gerçekten iyi atmak ve anlamak gerekiyor. Akla ilk gelen sorular, bu şekilde nasıl ilişkiler kurulup devam ettirilir, ekip ruhu nasıl sağlanır ve bir terfi için çalışanlar nasıl konumlandırılır?

Tüm bu sorular sadece ilgili birimlerin değil, özellikle İK departmanlarının da kendi bünyelerinde tamamen yeni bir sisteme geçmesini gerektiriyor.

İşte Kevin Eikenberry ve Uzaktan Liderlik Enstitüsü'nün kurucu ortağı olan Wayne Turmel isimli iki yazar da, tam da bu konuları ele aldıkları, "Uzak Mesafe Ekip Arkadaşı" (The Long Distance Teammate) isimli bir kitap yazmışlar. (Kitabı bulabileceğiniz kaynağı yazımın sonuna ekliyorum)

Kitapta özellikle üzerinde durulan konular ise şunlar:

* Harika bir uzak mesafe ekip arkadaşının özellikleri neler? Üretken olması; bu sadece işi bitirmek değil, doğru işi doğru şekilde, doğru zamanda yapmaktır. Proaktif olması; bu, bir iş yapılması gerekiyorsa, sormadan yapmaktan daha fazlasıdır. Ve ekibi kendi görevi üzerinde tutması, sorulmadan takım arkadaşlarına yardım etmesi.

* Uzaktan çalışanların yaşadıkları zorluklar neler? İlişkiler. Uzaktan çalışmaya geçişte değişen en önemli şey yapılan işler değil ama o işi nasıl yaptığımız. İletişim kazalarına uğramamak için birbirimizi iyi tanımalı ve güvenmeliyiz. Kendimize şu soruları sormalıyız; "ilişkiler için hiç zaman ayırmadan sadece işimi mi yapıyorum?” "Başkalarının yaptıklarını takdir ediyor muyum?"

* Uzaktan çalışmada rutinleri oluşturmak oldukça önemlidir. Bu zamanı etkin bir şekilde yönetebilmemize olanak sağlar.

* İyi bir uzaktan iletişimci olmanın yolları nelerdir? İyi düşünülerek hazırlanmış bir e-posta, beden dilini, yüz ifadelerini ve ses tonunu okuma konusunda elimizdeki araçları en üst düzeye çıkararak belirli bir mesaj için en iyi ortamı seçmek ve teknoloji sınırlamalarının üstesinden gelmek için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.

* Otantik, gerçek ilişkiler kurmanın yolları nelerdir? Özellikle ekip arkadaşımızı tanımayı, sevmeyi ve güvenmeyi nasıl öğrenebiliriz? Ekip arkadaşlarımız hakkında bilgi edinmek için özellikle fırsatlar yaratmamız gerektiği gibi, ne kadar sık etkileşimde bulunursak, o kişi hakkında bir bilgi, duygu ve fikir oluşturmak da o kadar kolay olur. Görev dışı sohbetlere dalmak için zaman ayırmalıyız.

https://lnkd.in/dSPiviUe

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page