top of page

Hizmetkar Liderler

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2022


Sadece işinizle değil de, sizinle ilgilenen biriyle çalıştığınızı düşünün.

Hiç sormamış olsanız bile, ihtiyacınız olduğunda size yardım etmeyi teklif edecek birini düşünün.

Doğrudan ona rapor vermemiş olsanız bile, size uğramayı, sohbet etmeyi önemseyen ve sizi kontrol etmeyi bir noktaya getiren, organizasyon şemasının çok daha ilerisindeki bir kişiyi düşünün.

Bu kişinin hizmetkar bir lider olması kuvvetle muhtemeldir.

1970 yılında Robert Greenleaf, Hizmetkar Liderlik kavramını Herman Hesse’nin (1956) Doğu’ya Yolculuk adlı hikayesinden esinlenerek “Hizmetkar Olarak Lider” adlı eserinde tanıtmıştır.

Robert Greenleaf’ın “Hizmetkar Liderlik” ile ilgili yazılarını ilk okuduğumda, bu felsefeden gerçekten oldukça etkilendim. Çünkü hizmetkar liderlik, yalnızca ekip üyelerinin ne vereceğini, nasıl katkıda bulunacağını düşünen değil, başkalarının başarılı olmasına yardımcı olan, potansiyellerini ortaya çıkarmaları için gelişimlerini destekleyen bir liderlik şekli. Birçok lider, bunun aksine çalışanların büyümelerine, başarılı olmalarına ve kariyerinde ilerlemelerine nasıl yardımcı olabileceklerini düşünmez.

İş hayatım süresince yaklaşık 20 senedir liderlikle ilgili okuduğum pek çok makale ve kitaptan yola çıkarak, hizmetkar liderliğin aslında gerçek liderlik olduğuna inanıyorum. (Hizmetkar Liderlik ile ilgili bir videoyu yazımın sonunda bulabilirsiniz.)

Gelin size hizmetkar liderliğin bugün nasıl etkili bir liderliğe dönüştüğünü kısaca açıklamaya çalışayım;

*Hizmetkar bir liderin en büyük gücü başkalarına örnek olması, içten ve samimi olması ve kocaman bir yüreğe sahip olmasıdır. En iyi hizmetkar liderler bize sadece nasıl liderlik yapacağımızı söylemezler, bunu bizzat gösterirler.

*Kendilerinden çok başkalarını düşünürler. Alçakgönüllüdürler. Pozitiftirler. Pek çok yazıda, özellikle pandemi döneminde, çok az liderin moralini yüksek tuttuğunu okumuştum.

*Hizmetkâr liderler genellikle “önce diğerleri” sloganına göre yaşarlar, bu fikir bugünün kültürel ilkelerine çok aykırıdır. Gerçek liderlik, karşılıklı yarara ihtiyaç duymadan başkalarıyla aktif olarak ilgilenir.

*Çalışma yerine ilişkiye öncelik verirler. Sonuçlara odaklanırlar, günün sonunda her ekip üyesine bir fark yarattığını söyleyen liderlerdir.

*Çalışanları cesaretlendirir, teşvik ederler. Bunun için, ekip üyelerinin yaşadıklarına, zorluklarına ve hayallerine dikkat eder ve değer verirler.

*“Nasıl yardımcı olabilirim?” diye sorarlar. Hizmet etmek, yardım etmek ve yardımcı olmaktır.

*Gördükleri iyilikleri paylaşır ve teşvik ederler.

*Karşılığında birşeyler görmeyi beklemeden İnsanları gerçekten takdir ederler. Ve son olarak hizmetkar liderlerin ortak noktaları, hizmetkâr lider olduklarını asla söylememeleridir. Hizmetkar lider olmak, kafanızı ve kalbinizi, vizyonunuzu ve değerlerinizi, sözlerinizi ve eylemlerinizi hizalamakla ilgilidir.

Siz hizmetkar liderlik hakkında neler düşünüyorsunuz?

https://lnkd.in/drnzu7q4 #hizmetkarliderlik #liderlik

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page