top of page

Aptallık Paradoksu

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2022


Bulunduğunuz yerden daha ileriye gitmek için akıllı olmanız mı gerekir? Sizce neden bazı şirketler akıllı, yaratıcı ve kritik düşünme yeteneği olan kişilerden ziyade, kolayca yönetebilecekleri, uysal, düşünce üretmeyen insanları tercih ederler? Hiç düşündünüz mü? Londra Üniversitesi'nde örgütsel davranış üzerine dersler veren profesör André Spicer ve İsveçli yönetim teorisyeni Mats Alvesson yaptıkları bir araştırma çalışmasında, akıllı ve düşünen insanların daha çok ilerlediğini kanıtlamayı umuyorlardı (Çalışmanın linkini yazının sonuna bırakıyorum). Ancak şirketlerin aptallığı tercih ettiği ortaya çıktı. André Spicer , “Aptallık Paradoksu” (The Stupidity Paradox) isimli kitabında, şirketlerin, akıllı insanları işe aldığı, ancak daha sonra onları zekalarını kullanmamaya teşvik ettiğini, zor sorular sormak veya daha derinlemesine düşünmenin tehlikeli bir israf olarak görüldüğü ve yetenekli çalışanların, önemli entelektüel yeteneklerini miyopi bir şekilde kullanmayı çabucak öğrendiklerini gösteren çalışmaları paylaşıyor. (Kitabı temin edebileceğiniz link yazının sonunda). Ve ekliyor; "Beyinlerini nasıl kapatacaklarını öğrenenler ödüllendirilir. Çok fazla düşünmekten kaçınıp, sadece işleri halletmeye odaklanırlar. Düşünmenin ortaya çıkardığı rahatsız edici sorulardan kaçınmak, çalışanların iş arkadaşlarıyla olan çatışmadan kaçınmasına da olanak tanır.

Kurumsal çizgiye ayak uyduran, düşünmeyen, fikir üretmeyen çalışanlar 'liderlik malzemesi' olarak görülür ve terfi ettirilir. Akıllı insanlar, ofise adım atar atmaz ilerlemenin beyinlerini kapatmak anlamına geldiğini çabucak öğrenirler." Yazar, yapılan araştırmalara göre bu paradoksun 4 ana nedenini şöyle sıralıyor:

1. Şirkette yetkiye sahip kişiyi memnun etmek isteriz.

2. Sorunlara neden olmaktan ve bazı insanlara duymak istemedikleri şeyleri söylemekten kaçınmayı tercih ederiz.

3. İşlevsel açıdan aptal olmak (Functional stupidity), işimizi devam ettirir, sorun çıkartmaz ve kabul ediliriz.

4. Firmaların büyük çoğunluğu bu özellikleri talep eder ve yükselmek ve daha da önemlisi, işinizi devam ettirmek istiyorsanız dikkatli olmanız, elinizden geldiğince hizmet etmeniz ve neler olduğunu sorgulamamanız en iyisidir.

#stupidityparadox #functionalstupidity https://lnkd.in/dFmZPgb7 https://lnkd.in/eXbG9zxT

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page